Witaminy w Diecie Ryb 

Witaminy to substancje przyspieszające rozmaite przemiany metaboliczne w żywych organizmach. W swych właściwościach zbliżone są do enzymów i hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia. Ogólnie dzielą się na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B i witamina C lub w tłuszczach witaminy A, D, E, K. Niedobór witamin z grupy B może u ryb powodować takie dolegliwości jak: uszkodzenia naskórka, nabłonka przewodu pokarmowego, rogówki oka oraz upośledzenie wchłaniania pokarmu. Niedobór witaminy C powoduje wybroczyny w okolicy otworu gębowego i oczu, a ponadto przyczynia się do wydłużenia okresu gojenia się ran. Może być również powodem anemii oraz deformacji kręgosłupa, pokryw i łuków skrzelowych, a także zwiększonej podatności ryb na różne infekcje bakteryjne. Witamina A odgrywa ważną role w funkcjonowaniu narządu wzroku, błon śluzowych i komórek pigmentowych. Natomiast witamina D ma szczególnie duże znaczenie przy budowie szkieletu kostnego w okresie wzrostu ryby. Z koli brak witaminy E powoduje zaburzenie w rozrodzie, zanik mięśni i martwice płetw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.